>

piątek, 21 kwietnia 2017

Delikatny sernik z budyniem na biszkoptach.


Sernik na biszkoptach



 Po kilku dniach, odcięcia od świata i mediów,
oto jestem. Jak to podsumować? 
Bardzo krótko, ciężką zimę mamy tej wiosny. 😉
Jest dobrze, po  czterech dniach bez prądu i wody, 
dziś zawitała normalność.
Takie widok ujrzałam w środę rano.






A teraz sernik, banalnie prosty,
bez ryzyka zakalca, a smakuje lepiej niż wygląda.






Masa twarogowa
przepis -----> TU


Polewa:
100 g masła lub margaryny
3 łyżki cukry
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka


Oraz:
150 g okrągłych biszkoptów
3 budynie wiśniowe lub malinowe bez cukru
litr mleka
papier do pieczenia





Dużą blachę wykładamy papierem,
na spodzie ciasno układamy okrągłe biszkopty.
Masę twarogową przygotowujemy,
według wyżej podaneo przepisu.
Budyń gotujemy według zaleceń producenta, z tym że
na mniejszej ilości mleka.





Na ciastka wylewamy gorący budyń, równamy.
Następnie dajemy masę twarogową.





Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni)
i pieczemy około 70 minut.
Masło rozpuszczamy z mlekiem, dodajemy cukier i kakao.
Cały czas mieszając podgrzewamy, 
do momentu aż się wszystko ładnie połączy.
Nie można dopuścić do zagotowania.
Jeśli kakao opadnie na spód, a tłuszcz zostanie na wierzchy, nie panikować.
Wystarczy dodawać po łyżce mleka i mieszać, aż wszystko wróci do normy.
Gdy polewa zacznie tężeć smarujemy zimne ciasto.
Proste? Proste. Smaczne? I to jak. 😋


Sernik na biszkoptach





20 komentarzy :

  1. Cześć Elu :) ładna zima u Ciebie była :) U mnie podobnie, jednak nie aż tak -:) Pyszny i pomysłowy serniczek zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny sernik :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia i brak perspektywy zakalca zachęcają do sprawdzenia. Pracy też nie tak wiele.
    Ja pod blokiem miałam śnieg po kolana. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowo wygląda i apetycznie. Ale ja nie lubie budyniu! Muszę Ci powiedziec, że na naszym światecznym stole goscił sernik z Twojego przepisu:)
    Serdecznosci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Aniu bardzo, że wciąż serniki z mojego przepisu Wam smakują. A co do budyniu, można pominąć i dać drugą warstwę biszkoptów :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Zrobimy, zrobimy, choć dziś rozmroziłam ciasto świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne ciasto 😀Aż patrzeć miło

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie! Miłego ciepłego weekendu!
    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedy idziemy na narty Elu? Ciacho bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik wygląda świetnie! Ten kolorek różowy daje super uroku. W przeciwieństwie do widoku za oknem ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś robiłam bardzo podobny placek.
    Z przeogromną chęcią się piszę na takie pyszności. Wygląda niezwykle apetycznie i zachęcająco.
    Z pewnością smakuje genialnie. Chcę spróbować.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. i pomyśleć że jeszcze nie tak dawno ludziska nie mieli prądu w domach, o mediach nie wspominając;D a teraz ciężko to przeżyć
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak sięgam pamięcią prąd w domu był, a więc dla mnie baaaaaaaardzo dawno :D Buziole

      Usuń
  12. Sernik to moje ulubione ciasto. Takiego jeszcze nie jadłam.
    Jak zjemy świąteczne ciasto (mam zamrożone) to pojawi się sernik wg. Twojego przepisu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik wygląda bardzo smakowicie :) Muszę wypróbować taką wersję z budyniem.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglada bardzo apetycznie i tak na pewno jest z budyniem nie jadłam chyba sie skusze pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Na taki sernik nie trzeba by było mnie namawiać! Idealnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. skąd się wziął różowy kolor jak budynie są waniliowe?

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)