>

środa, 19 lipca 2017

Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami.


Sernik z owocami i czekoladą



Miało być coś innego,
ale   Ania  pytała o tartę z owocami,
a wiem, że Ona i jej Rodzina są fanami sernika.
Więc Aniu,  coś specjalnie dla Ciebie.
Ten wpis miał być w innym terminie,
ale potrzeba matką...zmiany planów. 
Karol, to sernik jak aksamit, to żaden zapychacz. 😋


Sernik na kruchym spodzie z owocami


Ciasto:
2 żółtka
szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
łyżka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
w razie potrzeby zimna woda



Masa twarogowa:
1/2 kg dobrego twarogu
200 g śmietany 18%
2 jajka
2 białka ( pozostałość z ciasta)
cukier do smaku
łyżka manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok i skóra z połowy limonki
szczypta soli


Masa czekoladowa:
100 g dobrej gorzkiej czekolady
200 g śmietany 18%
kilka łyżek amaretto 

Oraz:
owoce
łyżka kakao
tortownica 20 cm
rękaw do pieczenia



Sernik na kruchym spodzie z owocami




Składniki na ciasto miksujemy razem,
gdy zacznie się zbijać w kulę, przekładamy na folię.
Jeśli jajka są dość duże, obejdzie się bez wody.





Chwilę jeszcze formujemy,
zawijamy i odkładamy do lodówki aby się schłodziło.






Często padają pytania: a po co to schładzanie?
Takie ciasta jak kruche, a zwłaszcza te bardzo kruche,
muszą być robione krótko i z zimnych składników.
Chodzi o to aby nie uwolnić glutenu,
który jest odpowiedzialny za elastyczność wypieków.
Tak jak w ciastach drożdżowych,
czy ucieranych jest to mile widziane, tak w kruchych nie.
W tym czasie mieszamy najlepiej ręcznie,
składniki na masę twarogową.




Zimne ciasto wkładamy do środka  do rękawa
i wałkujemy trochę większy placek niż spód  formy.






Chodzi o to, aby brzegi też były wyklejone ciastem.
Odcinamy wierzch rękawa, a  spód razem z ciastem
wkładamy do tortownicy.
Taki trik ułatwi nam pracę, nic się nie klei,
nie trzeba podsypywać mąką
i smarować blaszki.
Traktujemy ciasto widelcem, jak każdy kruchy wypiek,
posypujemy obficie kakao, wylewamy masę twarogową.
Wykładamy  do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni
na około godzinę.






.
Nad garnkiem z wodą układamy miskę,
wrzucamy połamaną czekoladę, oraz śmietanę.
Podgrzewamy aż się połączą i będzie gładka
jednolita masa.
Na koniec dodajemy amaretto lub inny alkohol.
Kto chce może pominąć.





Taką masę wylewamy na zimne ciasto, w jeszcze ciepłą
lekko wciskamy owoce.





Zostawiamy do stężenie, co następuje dość szybko.
Spód jest bardzo kruchy,
wręcz sypki, a to za sprawą samych żółtek 
i dodatku mąki ziemniaczanej.
Masa twarogowa zaś delikatna, wręcz aksamitna. 😍




24 komentarze :

  1. O jej! Elu, bardzo dziekuję za ten wykwintny przepis! Masz rację, że jesteśmy fanami Twoich serników:) Kochanie, wspaniałe eleganckie, wykwintne ciasto. Akurat na moje imieniny, na pewno upiekę! Tylko nie wiem , w której turze gości:) Mam trzy tury..."masakra":) Ale taki sernik z owocami aż się prosi na letnie imprezy!Bardzo dziękuję za przepis! Pozdrawiam cieplutko. Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcz Elu dodam, że ten myk z wałkowaniem kruchego ciasta jest świetny. Do głowy by mi nie przyszło, że tak można i od razu jest też podkładka do pieczenia! Jeszcze raz wieeeeeeeelkie dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Aniu, że znów trafiłam w Twój gust :) Mam nadzieję, że i reszta rodziny będzie zadowolona. Proste rozwiązania są najtrudniejsze do odkrycia. A tu taki banał tak ułatwia życie.

      Usuń
  3. Bardzo lubię serniki. Pysznie wygląda i zapewne smakuje bajecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny torcik, z przyjemnością zjadła bym spory kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taką tartę mam ochotę :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale i pysznie się prezentuje :) Serniki w moim domu są ulubionym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu świetna sprawa!
    Nie przypominam sobie, abym miała do czynienia z taką tartą. :)
    Tym bardziej mam na nią ochotę.
    Rewelacja!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka dieta jest na pewno mega smaczna :) Niedługo z okazji urodzinek na pewno sobie pozwolę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności :) Uwielbiam tego typu tarty. :)
    www.anialwowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. genialny pomysł na tartę! w ogole uwielbiam ten rodzaj wypieku! :D
    jutro pędzę na urodziny do koleżanki - z chęcią zaszaleję i wypróbuję przepis :D <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie to pyszne :) Połączenie tylu smaków! Pysznie Elu to zestawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurczę, i to jest prawdziwy wypasiony sernik!
    Na cieście kruchym się nie znam - widziałem kiedyś program, jak kobieta tłumaczyła, że ręce muszą być zimne, bo inaczej nie wyjdzie. Wydawało mi się to strasznie skomplikowane, ale Twoje nie wygląda aż tak trudno! Zrobię go na zakończenie moich praktyk zawodowych :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak się nie ma zimnych rąk, wystarczy użyć składników z lodówki mąki też.
      A później szybko, myk myk żeby nie zagrzać. :)

      Usuń
  13. Prawdziwe pyszności.Uwielbiam tarty więc skorzystam z Twojego przepisu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, cudnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie robimy za bardzo tart bo nie lubimy cienkich placków ale taka wersja nas przekonuje :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Tarta i sernik z owocami w jednym. Jestem zachwycona Twoim pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. częstuję się kawałeczkiem :) wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szkoda, że nie mogę jeść sernika, bo wygląda tak apetycznie, że dla chwili rozkoszy, gotowa jestem zmienić lekarza :) Cudnie napisałaś o sobie, albo jestem ślepa, albo opis pojawił się niedawno ( ? )
    Uściski :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Już pisałem u Ani, że mimo iż nie jestem cukiernikiem, to na pewno go zrobię, wygląda po prostu obłędnie!! ♥ Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do swojego kącika! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O mniam:-) poproszę spory kawał!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)