>

piątek, 7 lipca 2017

Szybkie jagodzianki z suchej patelni.

Łatwe racuchy



Jagód jak na lekarstwo,
ale jak już je mamy  to warto sobie dogadzać.
A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami.
Osobiście uwielbiam to co drożdżowe,
a jak jeszcze na ciepło  to już w ogóle bajka.
A tej jagodzianki są nie dość,
że pyszne to jeszcze proste w wykonaniu.



Łatwe jagodziki



łyżeczka świeżych drożdży
łyżka cukru
łyżka cukru waniliowego
szklanka ciepłego mleka
jajko
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki
szczypta soli


Oraz:
szklanka jagód
łyżka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder 





Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy na chwilę, aż się rozpuszczą.




Następnie dodajemy ciepłe mleko,
jak się mierzy ciepłotę takiego mleka? Bardzo prosto.
To takie które bez obaw podalibyśmy dziecku.
Nie zaszkodzi dziecku, nie zabije też drożdży.
Dodajemy też olej i jajko, dokładnie mieszamy.
Następnie sól, dla podkręcenia słodkości
i przesiana mąka, którą dodajemy partiami.
Chwilę mieszamy i odstawiamy aby sobie wyrosło.






Jagody  wsypujemy do miseczki,
dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, dokładnie mieszamy.
Tak, aby każda jagoda obtoczyła się w mące.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę ciasta,
lekko je rozciągamy, w środek kładziemy porcję jagód
i przykrywamy drugą łyżką ciasta.
Na małym ogniu smażymy pod przykryciem, aż wierzch
się lekko osuszy.
Obracamy na drugą stronę, dosmażamy już bez przykrycia.
Jeszcze ciepłe posypujemy pudrem i to wszystko.
Prawda że proste? 😊




23 komentarze :

  1. Wiele słyszałam o domowych jagodziankach. Nigdy jeszcze jednak nie miałam okazji robić.
    Taki szybki przepis mnie kusi!
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale genialne! Idealne na lenia, kiedy to nie chce mi się piekarnika odpalać :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytasz w moich myślach :)
    Akurat dzisiaj dostaliśmy mnóstwo jagód! Jutro sobie zrobię takie cuda pyszne...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to nie jest pierwszy raz, :) Również pozdrawiam.

      Usuń
  4. Pysznie wyglądają i bardzo chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj marzy mi się zrobic drożdówki z jagodami ale na razie są bardzo drogie tutaj u nas pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pulchne placuszki :)Chętnie zjadła bym.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ! Zapisuje do wypróbowania bo bardzo pomysłowe

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste i jakie puchate.
    Musze je zrobić.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich nie robiłam, a łasuchem jestem:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich jagodzianek jeszcze nigdy nie jadłam, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, śliczne jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialne :D Nasz tata fan jagodzianek byłby w niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają smakowicie, aż mi jagodami zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  14. smazysz oczywiście na suchej patelni ...?

    OdpowiedzUsuń
  15. Prawda, jagód w tym roku nie ma za wiele. Ceny na targach, aż zwalają z nóg. Jagodzianki wyglądają super. Uwielbiam i mogłabym jeść na bieżąco :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy przepis na jagodzianki,takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają idealnie !! Jak dobrze wyrośnięte placki :) Musiały smakować cudownie, wyobrażam to sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój syn będzie nimi zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam raz z borówkami. Mnie smakowały ale córka narzekała, że borówki są za kwaśne. Następnym razem zrobiłam więc z tego ciasta gofry. Dziecię było wręcz zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)