Sernik bez sera, a raczej delikatne ciasto jogurtowe lekkie jak puch.

Lekkie ciasto jogurtowe



Jak to się mówi potrzeba matką wynalazków.
To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny.
Sernik, jak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ser.
Tu powinno się mówić jogurtnik. 
Zaś tam gdzie jest robione ze śmietany...
Odmieńcie sobie sami. 😀
Kilka dni temu zgłoszono się do mnie z prośbą
o modyfikację przepisu i podano wymogi.
Do tego miałam sama wypróbować przepis
i podać zleceniodawcy razem z wizualizacją. 
Krótko pisząc, mówisz i masz. 😊



Ciasto jogurtowe


1000 g jogurtu greckiego
3 żółtka
6 białek
3/4 szklanki ksylitolu
cytryna
szczypta soli
cukier waniliowy
2 jasne budynie



Oraz:
papier do pieczenia
wiórki kokosowe
tortownica 26 cm





Do żółtek dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny,
sól i cukier waniliowy.
Mieszamy chwilę, a następnie dodajemy po łyżce jogurt.
Na koniec wsypujemy budynie i mieszamy aż się ładnie wchłoną.
Przeliczając jogurt na opakowania, to około dwóch i pół
dużego kubeczka. 
Białka ubijamy na sztywno, gdy piania już nie wypadnie z naczynia,
dodajemy po dwie łyżki cukru i dalej miksujemy.
Kto chce może użyć zwykłego cukru.





Z każdą porcją cukru będzie wyczuwalne usztywnienie piany
i o to chodzi, to właśnie ona pozwoli ciastu wyrosnąć.
Taką pianę dodajemy porcjami do masy jogurtowej,
delikatnie mieszamy.
Nigdy nie dajemy wszystko naraz, ponieważ to nam utrudni pracę.
Dając w trzech turach, dużo szybciej i łatwiej
się wszystko połączy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy do niej ciasto, a wierzch
obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.





Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 )
i pieczemy około godziny.
Po 15 minutach od wyłączenia piekarnika, 
delikatnie uchylamy drzwiczki, po kolejnych piętnastu
wystawiamy ciasto na zewnątrz.
Z formy wyjmujemy po całkowitym ostygnięciu.
Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. 
Do tego dużo mniej kaloryczne niż tradycyjne,
mało tłuszczu, dużo białka,
o walorach ekonomicznych nawet nie wspomnę. 😋


Proste ciasto



Komentarze

  1. Ciasto kuszące wypróbuję Twój przepis.Ja też mam ale inne składniki.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda kochana. Z przyjemnością takie zrobię :-) buziolki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To może nawet osoby na diecie mogą się skusić? podoba mi się ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą, a jak jeszcze osłodzi się stevią będzie lżejsza wersja. :)

      Usuń
    2. Czyli 3/4 szkl stewii moge dodac?

      Usuń
  4. Robię podobne i bardzo je lubię :) Wypróbuję też Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. Zrobiłam tez sernik bez sera na śmietanie. Spróbuję na jogurcie teraz. Piękna porcelana,miło na takiej jeść i kawkę pić ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam na śmietanie, ale taka wersja też mi sie podoba;)
    zapisuje do wypróbowania, a co;D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. a budyn zrobiony czy w proszku dac? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie puszyste <3 Wygląda bardzo delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogólnie powiem Ci, że coś mi się wydaje, że moja mama robiła kiedyś podobne ciasto. Pamiętam, że widziałem wtedy mnóstwo jogurtu naturalnego w lodówce, a potem on nagle zniknął, ale pojawiło się ciasto. Nie zastanawiałem się wtedy nad tym, dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że to było coś takiego, ale przyznam, że naprawdę mi smakowało!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu ten sernik jest moim faworytem.
    Nie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
    Uwielbiam.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiedz mi proszę, jeśli chciałabym użyć zwykłego cukru, to ile zamiast ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo, spokojnie można spróbować przed wlaniem do formy i jak mało dosłodzić.

      Usuń
  12. Rewelacyjny, szybki i na pewno bardzo smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie wygląda. Ja robię na jogurcie i wszyscy je uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. WOW!! ;D I ja poproszę duuuży kawałek ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja zostanę fanką tego sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłyśmy podobne i było pyszne, tutaj nie może być inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Elu coraz piękniejsze zdjęcia na Twoim blogu. O tym jak swietne i proste przepisy to nawet nie wspomnę😊Serdeczności ślę i sìł życzę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu. To dzięki mojemu synowi, który w prezencie kupił mi dobry sprzęt. 😊

      Usuń
  18. muszę wreszcie zrobić to ciacho z jogurtów, bo wiele o nim słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wygląda bardzo delikatnie i puszyście :) Z jogurtów robiłam ciasta na zimno, ale pora wypróbować i upiec, gdyż bardzo smakowicie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj. Jesteśmy stroną promująca blogi :) Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Mamy ok. 4,5mln odsłon miesięcznie i prawie 2mln zaplecze na fb, służące do promocji przepisów. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. To musi być pyszne ciasto! Na pewno upiekę😘
    Ania_Pawanna

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)