>

poniedziałek, 13 listopada 2017

Naleśniki ze śliwkami na maśle.


Sos śliwkowy i naleśniki


Mimo późnej jesieni
i pierwszych opadów śniegu, śliwki są jeszcze dostępne.
A nawet jak nie mamy świeżych, 
śmiało można sięgnąć po te mrożone lub z kompotu.
Czasem jest tak, że tych z kompotu nie ma kto zjeść,
wtedy można je  wykorzystać.
Potrawa banalnie prosta, 
a smak jaki uzyskamy  jest rewelacyjny. 😊

Przepis na naleśniki ---->  TU

Oraz:
kilogram śliwek
łyżeczka masła
3 goździki
szczypta imbiru
szczypta soli
miód do smaku
szklanka śmietany 30%
łyżeczka cukry waniliowego 



Śliwki



Usmażone naleśniki układamy na talerzu i przykrywamy drugim,
aby nie ostygły i nie podeschły im brzegi.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i wrzucamy
połówki śliwek.






Dodajemy goździki, cynamon i sól, chwilę razem dusimy.
Po około 10 minutach odstawiamy na bok
i po lekkim ostudzeniu dodajemy miód.
Ilość zależy od upodobań smakowych, należy jednak pamiętać,
aby sos lekko ostygnął.
Wówczas temperatura nie zabije nam wszystkiego co
w miodzie najlepsze.





Naleśniki składamy na cztery, olewamy obficie sosem,
na wierzch jako atrakcja,
kleks bitej śmietany z cukrem waniliowy i gotowe.
Lekko rozgrzewający posiłek, na chłodne dni bardzo wskazany.


Bita śmietana

16 komentarzy :

  1. Pożądamy tych śliweczek *.*
    Naleśniki pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam naleśników z śliwkami.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki uwielbiam :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim aromatycznym sosem muszą smakować wspaniale :) U mnie wczoraj były z serem i kokosem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam naleśniki, pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie szukam fajnych przepisów na naleśniczki, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji :)
    Podobne sama robię, ale jednak nie są identyczne.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana ja naleśniki to mogłabym jeść codziennie. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne naleśniczki. Pozdrawiam Elu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. po prostu niebo w gębie takie naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  10. też sie dzisiaj ucieszyłam, jak zobaczyłam świeże śliweczki- pyszne danie Eluś
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliwki na maśle muszą smakować rewelacyjnie! A w połączeniu z naleśnikami to już w ogóle niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach śliweczki! W pysznej oprawie Elu.
    Pozdrawiam Z.

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)