Pikantny kurczak w cieście kokosowym.


Kokos


Było ciasto naleśnikowe, paprykowe, czosnkowe,
czas na mojego ulubieńca, czyli kokos.
Większości osób, kokos kojarzy się z ciastami i deserami.
A warto go użyć do potraw słonych,
znakomicie komponuje się z pomidorami.
Tak całymi jak i wszelakimi sosami z ich dodatkiem.




Ciasto:
szklanka wody gazowanej
szklanka mąki
3 jajka
1/2 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka wiórków kokosowych



Oraz:
łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 piersi z kurczaka
ręczniki papierowe
olej do smażenia


Kokosowy kurczak



Ze składników robimy ciasto, bez dodawania kokosu.





Odstawiamy na 10 - 15 min aby sobie odpoczęło.
Mięso kroimy na paski, lekko rozbijamy.
To bardzo istotne, raz ciasto się lepiej trzyma, 
dwa szybciej się przesmaża i nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu.
Oprószamy czosnkiem i papryką. 






Do ciasta wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy.
Pojedyncze kawałki kąpiemy w gęstym cieście,
 smażmy na rumiano.






Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy na ciepło.
Wtedy są najlepsze, chrupiące i mocno kokosowe.
Później też są dobre, ale tracą na chrupkości.





Komentarze

  1. Bardzo fajne kotleciki Elu, w takim cieście to ja jeszcze nie jadłam. Z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobnie robię filet z kurczaka.
    Jest pyszny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos to i mój ulubieniec, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja :) Wcześniej robiłam z mąką kokosową, ale z wiórkami jeszcze nie, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna wersja kurczaka :) z kokosem świetnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe to ciasto i do tego kokosowe! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam się od razu, że nie tylko nie odkryłem jeszcze zalet połączenia kokosu ze "słonym" ale nawet taki pomysł mi do głowy nie przyszedł. Jednak zważywszy same pozytywne opinie i zachwyty w komentarzach, przy najbliższej okazji przepis wypróbuję. Zwłaszcza, że pierś z kurczaka to częsty gość na moim stole - wiadomo, raz raz i obiad gotowy :) i przyda się jakieś urozmaicenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos tak samo jak kakao, znakomicie nadają się do dań wytrawnych. Warto obalać stereotypy, że one tylko na słodko się sprawdzają. :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)