Śląski szałot jarzynowy z jajkiem.

Sałatka jarzynowa




I znów sięgamy do starych przepisów regionalnych.
Skarbnicy wiedzy i mądrości pokoleń.
Szałot, to nic innego jak sałatka jarzynowa (tym razem)
z mięsnym dodatkiem.
Stare zapiski mówią, że poziom grubości krojonych składników,
zależał dla kogo była ona przeznaczona.
Jeśli dla gości, jakąś urodzinową imprezę,
punktem honoru gospodyni było pokroić wszystko jak najdrobniej.
Wszystko, poza jednym składnikiem,
czyli tym mięsnym.
On miał być wyraźny i wyczuwalny, co świadczyło,
o bogatości potrawy i hojności gospodarzy. 😊



Wędlina i jarzyny



3 ziemniaki
3 jajka
3 kiszone ogórki 
po jednej sztuce warzyw
puszka zielonego groszku
cebula
200 g wędliny
majonez
sól i pieprz do smaku



Kuchnia regionalna



Ugotowane warzywa ( marchew, pietruszka, seler) kroimy w kostkę.
Tak jak wcześniej wspomniałam, grubość u śląskich gospodyń
zależała od tego, komu będzie ona przeznaczona.


Warzywa



Bardzo często wykorzystywano włoszczyznę z niedzielnego rosołu.
Taka sałatka robiona była na szybko, a więc krojona byle jak.
Do tego szły niedojedzone resztki mięsa z rosołu,
a zamiast majonezu była dawana śmietana.
Tym sposobem, nic się nie marnowało, a domownicy
mieli na po niedzieli coś do chleba.




Komentarze

  1. Wczoraj akurat robiłam, pycha, bardzo lubimy :) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię! Idealna sałatka na śniadanie czy też kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka tą sałatką. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mięsną wkładką na pewno pysznie smakuje. Elu widzę zmiany na Twoim blogu, chodzi mi o grafikę. Bardzo fajne i na korzyść, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu, żebyś Ty wiedziała ile mnie to nerwów kosztowało i jakie się przy tym....sypały. :))

      Usuń
  5. wcześniej nie jadłam, ale wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna sałatka, najczęściej robię ją z samych warzyw. Świetny sposób na wykorzystanie resztek mięsa z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. szałot mi sieojarzy z sałatką ale z ziemniaków cebuli ogórka kiszonego sledzi i omastą z boczuk przesmażonego ,alboz majonezem , taki sie je na śląsku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to mój wymysł, ale przepis z Kuchni Śląskiej. Gdzie jest obszernie opisany, jak i kilka innych wariantów.

      Usuń
  8. Taką z mięsem pamiętamy z dzieciństwa :) My robimy z fasolą ale generalnie w tej sałatce smakuje wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. kurka wodna nie poznałam - wchodzę i sie zastanawiam gdzie mnie zaś poniosło:(
    Nudzisz sie Eluś???

    Szołot u nas jest co tydzień prawie ale często zmieniam jak tylko mogę
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak troszeczkę, chyba wiosnę czuję. :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)