Omlet otrębowy na słodko.

Omlet na słodko




O otrębach pisałam już wiele razy,
a jednak temat cieszy się dużym zainteresowaniem.
Ja rozumiem moda na zdrowe jedzenie,
moda na zgrabną sylwetkę.
Jednak we wszystkim należy zachować umiar.
Ponieważ nawet to, co jest zdrowe i bardzo wskazane,
w nadmiarze może nam zaszkodzić.
I to bardziej niż sobie z tego zdajemy sprawę.
Dlatego moi drodzy..
Nie jemy więcej niż 2 - 3 łyżki otrębów dziennie.
Choć to nasz przyjaciel i bardzo pożyteczny,
to zarazem bardzo głupiutki.
Z tym co złe, wymiata z jelit też to, co dobre.
Osoby mające wrażliwe jelita, 
powinny go unikać.
Ponieważ, działa on na chory układ pokarmowy
jak papier ścierny. 



Omlet z twarogiem na słodko



2 łyżki otrębów owsianych
2 jajka
2 łyżki maślanki lub jogurtu
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
na czubku noża sody oczyszczanej
łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:
100 g twarogu półtłustego
2 łyżki mleka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka skórki otartej z owocu






Twaróg rozgniatamy ze wszystkimi składnikami widelcem.
Jeśli jest mocno odciśnięty, 
można dać więcej mleka aby nie był tak zwarty.






Mąka ziemniaczana posłuży nam jako spoiwo,
jajka nie polecam dodawać ponieważ, dopieka się w zbyt
niskiej temperaturze, a to ryzykowne.
Wszystkie mokre składniki na omlet mieszamy razem,
nagrzewamy patelnię.
Jeśli ktoś chce można ją lekko przetrzeć tłuszczem.
Gdy patelnia gorąca, do mokrej masy
dodajemy otręby, mieszamy i szybko wylewamy na patelnie.






Chodzi o to aby nam nie zgęstniało.
Przykrywamy pokrywką i wolno podsmażamy,
aż się zrumieni.






Podpieczony omlet, obracamy na drugą stronę,
smarujemy masą twarogową,
ponownie przykrywamy.





Gdy i druga strona się podsmaży, składamy na pół
i jeszcze chwilę smażymy.
Podajemy na ciepło, z pudrem lub bez.
Dwie łyżki śmieci ( otręby), a wyrasta taki placek, że  samemu 
ciężko zjeść. 😋



Komentarze

  1. Elu to omlecik dla mnie. Nie dosyć że pyszny, to jeszcze zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, we wszystkim należy zachować umiar :)
    Omlet prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ja dzisiaj miałam na śniadanie omlet otrębowy z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na omlet , na pewno wypróbuję :) Z otrębami to prawda, nadmiar błonnika może zaszkodzić. Ogranicza wchłanianie żelaza i może osłabiać działanie niektórych leków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego się o nim mówi, że choć pożyteczny to jednak głupiutki. :)

      Usuń
  5. Omlet zawsze dobry :) Szczególnie ten na słodko ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny!!! Świetne składniki:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)