Prosty, smaczny kurczak, a jego tajemnica tkwi w maśle.



Masło najlepszy tłuszcz



Ile to razy zalega nam w garnku mięso z zupy,
a my nie mamy na nie pomysłu? 
Zawsze można zamrozić i jak jest więcej zrobić pierogi,
albo jak całkiem sporo - wtedy pasztet.
Jednak można też wykorzystać od ręki i nie ma problemu.
Sukces tego niepozornego posiłku tkwi w maśle.
Minęły czasy, gdy nas straszono masłem itp,
a wszelakie margaryny i inne tłuszcze były modne i podobno
mega zdrowe. 
Dziś wiadomo, że  osoby które nie mają  medycznych 
przeciwwskazań, nie muszą się go bać. 


mięso z rosołu
łyżka słodkiej papryki
łyżka masła minimum 82% tłuszczu


Obiad



Ugotowane mięso układamy na  talerzu
i oprószamy dokładnie  papryką.
Obsmażamy na maśle z każdej strony na rumiano.
Gdy się zacznie smażyć, nie ruszamy,
nie przesuwamy.
To nic jak początkowo przywrze, jak się przypiecze
i zamknie, samo się odklei.
I dopiero wtedy obracamy na drugą stronę.





Mięso jest aromatyczne i delikatne w smaku.
Żaden inny tłuszcz nie da nam takiego efektu jak masło.




Do tego pieczone ziemniaki, 
pikantny sos i mamy przepyszny, a zarazem ekonomiczny posiłek. 😋



Komentarze

  1. Mnie mięso często zalega po gotowaniu zupy. Zgadzam się z Tobą, masła nic nie zastąpi.

    OdpowiedzUsuń
  2. a dlaczego tego kurczaka wcześniej nie obracać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, aby go nie potargać, porwać na kawałki. Jak mu się pozwolimy dobrze przypiec, część tłuszczu ze skóry się wysmaży i robi się zwarta chrupiąca oprawa.

      Usuń
  3. W pełni się zgadzam, masło czyni cuda :) I taki kurczaczek z rosołku znów ma smak, bo nic tak nie nadaje smaku, jak masło i przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu na którego większość pewnie kręci nosem "bo bez smaku" :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten pomysł :-) zapowiada się naprawdę pysznie Elu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny!

    Elu!
    Życzę Ci wspaniałych Świąt Wielkanocnych. Mam nadzieję, że będziesz cieszyła się tym dniem z rodziną i przyjaciółmi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak obsmażany na maśle to super pyszna propozycja! I jeszcze mięso z rosołu wykorzystane - świetnie!
    Wesołych Świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne i smaczne danie :) Jeżeli chodzi o masło, to należy spożywać go w małych ilościach. Margarynę także należy spożywać w małych ilościach.

    Z okazji nadchodzących świąt, życzę Pani Wesołych Świąt Wielkanocnych!

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczny kurczak, pięknie podany !!
    Eluniu, życzę radosnych Świąt Wielkanocnych !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ekstra pomysł! Wypróbuje z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się ten pomysł :-) zapowiada się naprawdę pysznie Elu :-)

    สล็อต ออนไลน์
    Gclub

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja akurat bardzo lubię mięso z rosołu ;)
    Jednak takie przysmażone na masełku....mmm...poezja!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie, fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)