Zapiekanka z kapusty i piersi kurczaka.

Kapusta kiszona i kurczak



Będąc u Znajomych, dostałam przepis
na schab zapiekany w kapuście,
a że fanką kapusty jestem, postanowiłam niebawem go zrobić.
Jak się w końcu zabrałam za zrobienie,
to się okazało, że poza przyprawami z listy składników,
mam tylko kapustę. 
Alusia wybacz, musiałam improwizować. 😊



kg kapusty kiszonej
3 piersi z kurczaka
mały kubek śmietany 18%
2 jajka
2 ząbki czosnku
cebula
garść suszonych grzybów
łyżka majeranku
łyżeczka pieprzu ziołowego
liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
5 kulek jałowca
mąka
sól i pieprz
3 łyżki masła


Zapiekanka z kurczaka i kapusty



Kapustę kroimy na drobno i obgotowujemy.
Grzyby można pominąć,
to mój osobisty dodatek, ale na pewno dodają smaku.
Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 30 min,
aby namokły.
Piersi oprószamy solą i pieprzem, aby sobie  naszły.
Następnie obtaczamy je w mące
i smażymy na maśle, aby się lekko zrumieniły. 
Zdejmujemy na talerz.
Na patelnię dajemy resztę masła, pokrojoną cebulę i grzyby.
Gdy się cebula zeszkli,wrzucamy obgotowaną kapustę,
ziele, liść i jałowiec.
Przykrywamy i dusimy do miękkości.
Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem.
 Dodajemy także pieprz ziołowy i majeranek.
Te dwie przyprawy dajemy jako ostatnie,
aby aromat i olejki nie ulotniły się podczas długiej obróbki.
Przyprawy i masło to klucz do kulinarnego sukcesu.
Zestawiamy z ognia, aby lekko ostygło.
Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
jajka odrobinę soli i pieprzu, mieszamy.
Wlewamy do lekko przestudzonej kapusty,
aby się nie ścięło, dokładnie wszystko łączymy.




Na spód żaroodpornego naczynia wykładamy połowę kapusty,
układamy mięso i przykrywamy resztą kapusty.




Zapiekamy w 180 stopniach około 40 - 50 minut.




Dla mnie, jako kapuścianej maniaczki,
rewelacja! 
Delikatne, aromatyczne mięso i ta kapusta...
Palce lizać 😊




Komentarze

  1. Takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam, ale wygląda smakowicie i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja, nie widziałyśmy jeszcze takiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już na sam widok takiego obiadku zaczęło mi w brzuchu burczeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, obiad, który zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda te danie :) Uwielbiam pierś z kurczaka :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje smaki - na pewno ta potrawa przypadła by mi do gustu ;-)

    Zapraszam w wolnej chwili do swojego kulinarnego świata: https://bitasmietanka.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś tam, w zamierzchłych czasach, kapustą można mnie było straszyć. A teraz ? też uwielbiam. Takie zapiekane z mięsem odkryłam niedawno, ale z kurczakiem nie robiłam. Ciekawy jest cały proces przygotowania do zapieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi pysznie smakować. Ja również jestem kapuściana ;))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana pyszności, miałaś świetny pomysł na takie fajne danie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)