Prosty, szybki pasztet drobiowy z nutą pomarańczy.

Łatwy pasztet




Na hasło pasztet...
widzimy ten z foremki, pieczony, taki pracochłonny .
Moja propozycja jest łatwa,
szybka i co najważniejsze smaczna.
Choć osobiście nie jestem fanką wątróbki,
to jednak ten wyrób mi smakuje.
I nie jest to zasługa długiej listy przypraw,
wisienką na tym torcie  jakby zaśpiewał Tadeusz Woźniak
Smak i Zapach Pomarańczy. 😊


300 g wątróbki drobiowej
średnia cebula
pomarańcza
łyżka masła
ząbek czosnku
łyżka manny
sól i pieprz do smaku



Kurczak



Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle,
aż będzie szklista.
Z wątróbki usuwamy wszystkie zrosty i błony,
dzieląc ją na mniejsze kawałki.





Dodajemy do cebuli i dalej razem smażymy.
Gdy wątróbka jest w połowie ścięta,
dodajemy skórkę otartą z połowy owocu i sok z całego,
razem z kawałkami miąższu, jeśli takowy się trafi. 
Chwilę razem podgrzewamy,
oby nie za długo, aby wątróbka nie była za twarda.






Zdejmujemy z ognia,
dodajemy czosnek, przyprawiamy i miksujemy na gładko.
I tym sposobem mamy delikatny pasztet,
który po całkowitym ostygnięciu nadaje się nie tylko do smarowania,
ale także znakomicie się kroi.
Delikatny zapach pomarańczy w tle, nadaje ciekawego smaku,
który jest  dopełnieniem całości. 
I w ten oto sposób mamy, szybkie , łatwe ,
domowe smarowidło do pieczywa.




Komentarze

  1. Uwielbiam pasztety, a szczególnie pasztet z wątróbki :) Muszę koniecznie zrobić taki pasztet z wątróbki :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, za taki niewielki wkład, odpłaca się naprawdę świetnym smakiem.

      Usuń
  2. Nie nadążam za Tobą Elu, a wszystko takie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze ślinka mi cieknie, jak patrzę na takie smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite smarowidło i szybkie w wykonaniu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe jak smakuje, na pewno jest świetnym smarowidłem. Lubię wszystko z wątróbki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, zachęcam do wypróbowania..będzie jak z sernikiem. :)

      Usuń
  6. Pasztetu z takim dodatkiem jeszcze nie próbowałam, ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ta pomarańcza musi podkręcać smak pasztetu! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa opcja z cytrusami :) Musi fantastycznie smakować jeśli ktoś lubi pasztety z wątróbek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Eluś lubię wszystkie pasztety te mniej pracochłonne chyba najbardziej, dlatego porywam przepis do wypróbowania:)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi smakować obłędnie. Pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)