Klopsiki siekane z sosem i makaronem ryżowym.

Kurczak


Chyba nie tylko ja lubię,
 gdy coś fajnego można
przygotować szybko
 i do tego smacznie.
Ta propozycja spełnia wszystkie te kryteria,
najwięcej czasu zajmuje posiekanie mięsa.
Całość nie zajmie nam więcej,
jak 20 - 30 minut. 😎


2 udka kurczaka
białko jaja kurzego
łyżka suszonej cebuli
2 łyżki natki pietruszki 
sól i pieprz do smaku
łyżka kaszy manny

Oraz:
opakowanie makaronu ryżowego
sos pomidorowy
( u mnie Uncle Ben`s Meksykański)



Makaron ryżowy z dodatkami


 Sos przekładamy do szerokiego garnka i wolno podgrzewamy.
Z udek usuwamy skórę i tłuszcz,
mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę.




Dodajemy resztę składników i wyrabiamy 
tak samo, jak na mielone.
Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki
i wkładamy do gorącego sosu.




Bardzo wolno je parzymy w sosie, około 15 minut.
Pulpety mrugają, a my przygotowujemy makaron,
zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Podajemy razem z odrobiną zieleniny.
Kto nie chce się bawić w siekanie mięsa,
może użyć mielonego
Voilà! Smacznego 😋


Komentarze

  1. Mniamm, narobiłaś mi ochoty na to danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania. Szczególnie za to, że po pracy można mieć szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię dania z makaronem ryżowym :) Ciekawa propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z kurczakiem, to bierzemy w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba jednak jest makaron z fasoli mung bo często podają, że jest ryżowy ale w składzie ryżu nie ma :P Mimo to bardzo podoba nam się takie danie z tym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne, a zarazem apetyczne danie :) Ja lubię dania, które szybko się przyrządza :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne danie kochana. Ja bardzo lubię ten makaronik 💗

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj zrobiłam te siekane klopsiki i wyszły ZNAKOMITE. Co ważne, nie musiałam spędzać długich godzin w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie szybkie dania :) Podobne kotleciki siekane robię z piersi kurczaka, a z takim sosem muszą wspaniale smakować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj smaku mi narobiłaś Elu:) A tak późno do Ciebie zajrzałam i teraz jeść mi się zachciało...
    Nigdy nie gotowałam i nie jadłam makaronu ryżowego. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. to ja poproszę z"normalnym" makaronem ;D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)