Kluski gałuszki z ryżem, łyżką kładzione.


Kluski kładzione



Wiadomo, Śląsk z klusek słynie.
Tak z tych wymyślnych i pracochłonnych,
jak i z tych prostych i szybkich w wykonaniu.
I te drugie najbardziej kocham. 😊
Moja propozycja to nie tylko szybki posiłek,
ale także wykorzystanie resztek.
Tym razem znów padło na ryż.
Ileż to razy zalega w lodówce, podsycha 
i nie ma go kto zjeść. 
Tym sposobem, możemy mu nadać,
drugie życie.
Kiedyś już była propozycja na drugie życie ryżu,
to były placki, przepis ---->  TU .

Kluski:
szklanka ugotowanego ryżu
jajko
łyżka mąki

Oraz:
10 pieczarek
łyżka masła
2 łyżki natki pietruszki
czarny pieprz
łyżeczka soli
łyżka oleju



Prosty obiad



Do ryżu dodajemy jajko, mieszamy, aż się jajko dobrze rozprowadzi.
Posypujemy całość łyżką mąki,
znów dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby sobie odpoczęło.




Pieczarki kroimy na ćwiartki,
obsmażamy na maśle aż się ładnie zrumienią.
Na koniec posypujemy natką pietruszki i razem chwilę smażymy.




Natka ma to do siebie, 
że podsmażana na maśle, nabiera bardzo ciekawego smaku.



Zagotowujemy wodę z solą i olejem.
Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, dociskamy do krawędzi naczynia
i wkładamy do wody.



Kluseczki mają lekko mrugać, nie gotować się.
Czekamy pięć minut od wypłynięcia,
wyłapujemy łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię
z grzybami i natką.



Mieszamy aby kluski pokryły się tym co powstało na patelni.
Przed podaniem posypujemy czarnym pieprzem,
tak według uznania.
Posiłek bardzo sycący, taka porcja spokojnie
starczy dla dwóch osób.
Należy pamiętać o jeszcze jednym,
takie kluski na pewno są zdrowsze i bardziej sycące
niż te wykonane z samej mąki. 😊


Kluski ryżowe



Komentarze

  1. Bardzo mi się podobają, koniecznie trzeba będzie zrobić. 💛💚

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich klusek. Brzmią ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym ze smakiem, bo widać, że to pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałyśmy okazji jeść takich klusek ale jak są z ryżu to na pewno by nam smakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie jest to pomysł na obiad idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne,proste i aż zgłodniałam, a w lodówce woreczek ryżu z obiadu, no i do tego nie wiedziałam, że mamy ten sam obiekt westchnień ;)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowane, pyszności, nawet bez pietruszki, bo tej akurat nie było na stanie. Dzięki, na pewno jeszcze nie raz będę je gotować :)

      Usuń
    2. Cieszę się Bożenko, że tak szybko zrobiłaś i dałaś znać, że jednak zjadliwe. :)

      Usuń
  7. O różanych bym nie pomyślała ale w sumie czemu nie

    OdpowiedzUsuń
  8. To świetny pomysł na wykorzystanie zalegającego ryżu. Ja zawsze gotuję go za dużo i potem głowię się, co z nim zrobić. Zwykle robię placuszki. A takie kluseczki to idealna opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie i bardzo apetycznie. Nie znam tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny sposób na wykorzystanie ryżu i przygotowanie szybkiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana ale one pysznie wyglądają, zjadłabym nawet teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny dodatek do różnych dań :) Smacznie wyglądają te kluseczki :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie, zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)