Prosty chleb bez wyrabiania.


Prosty smaczny chleb



Pieczenie chleba samemu w domu,
to już nie jest moda, to jest świadomy wybór.
Dla zdrowia, dla świadomości, że wiem co jem
i dla  własnej satysfakcji.
Niektórych przeraża cały ten zachód, zakwas,
wyrabianie, czekanie itp itd.
Wcale tak nie musi być, można szybko i łatwo.
A co najważniejsze...bez brudzenia rąk.😊
Przepis podpatrzyłam w jednym
z zagranicznych programów.
Trochę go po swojemu zmodernizowałam
i oto jest. 😎


150 g mąki pszennej graham
150 g mąki żytniej do wypieku chleba
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
0,5 l ciepłej wody
łyżeczka cukru
30 g  świeżych drożdży
3 łyżki otrębów owsianych
3 łyżki pestek słonecznika
3 -//- -//- dyni
3 -//- sezamu
3 -//- lnu

Oraz:
blaszka ( 40x10x7)
łyżeczka oleju
otręby do do wysypania foremki
nasiona jw na wierzch chleba
1/3 szklanki zimnej wody
łyżeczka mąki


Smaczny



Woda powinna być taka, że bez obaw
podalibyśmy ją dziecku lub osobie chorej.
To najlepszy wyznacznik temperatury,
aby nie zabić drożdży.
Do szklanki wody dodajemy drożdże,
łyżkę mąki, cukier i drożdże,
Mieszamy dokładnie i odstawiamy je na bok,
aby zaczęły pracować.






Mąki mieszamy razem z solą i nasionami.
Blaszkę przecieramy tłuszczem,
wysypujemy otrębami.
Do mąki dodajemy szumiący zaczyn,
wlewamy resztę wody i za pomocą łyżki mieszamy.





Gdy tylko nie ma suchego,
przekładamy do formy, przykrywamy ręcznikiem
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość,
wąski nóż maczamy w wodzie i nacinamy po długości,
środek chleba.
W tym miejscu pozostanie małe wklęśnięcie,
ale wypiek nam nie pęknie.
W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i smarujemy wierzch ciasta.
Posypujemy nasionami, jakimi i ile lubimy.





Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni,
podkręcamy do 190 i pieczemy około godziny.
Po pięciu minutach od wyłączenia piekarika
uchylamy drzwiczki.


Pieczywo


Po kolejnych pięciu wyciągamy wypiek z blaszki
i układamy na kratce, aby nie odparował.
Prościej się chyba już nie da.
Chlebek jest wilgotny, ciężki  ale nie  zbity.
Proporcje mąki można dobierać według własnego uznania.
Ma jej tylko być pół kilograma na pół litra wody.



Komentarze

  1. z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie chlebki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebuś. Chętnie zjadła bym kromeczkę. Sama raczej nie piekę, gdyż wydaje mi się to mozolne. Widzę jednak, że wcale to nie jest takie trudne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez wydrukowałam dla siebie i rozdałam koleżankom!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam już różne chlebusie, także te z serii " dla leniwych, tudzież zapracowanych ", ale Twój przynosi kolejne uproszczenie tematu, takie jak woda w temperaturze do podania dziecku lub osobie chorej, czy ciach go nożem. Wygląda apetycznie i z pewnością tak smakuje. Na pewno wypróbuję, może ciut później niż ryżowe kluski. Nawiasem mówiąc, dziś też były, tym razem z pietruszką, pyszota :)
    Dzięki i pozdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W ostatnim czasie jem malonpiecztwa, ale jak już mam jakieś zjeść to tylko domowe. Muszę wypróbować Twój przepis, bo zapowiada się przepysznie i fi tego prosto w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, taki szybki chlebek to w sam raz dla zabieganej mamy. Będziemy testować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Łatwy do zrobienia, również czasami podobny robię, bez brudzenia rąk :) Domowy chlebek najlepszy i ten cudowny zapach podczas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki piękny bochenek :) Do wypróbowania przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana cudowny chlebuś :-) uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też pieczemy własne chleby na różne sposoby, ostatnio robiłysmy chlebek orkiszowo-żytni na passacie pomidorowej, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek wygląda przecudnie, dodaję do zakładek i kiedyś na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. I ten zapach podczas pieczenia!
    nic chyba nie może się równać z takim pieczywem:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  14. Swego czasu piekłam chleb i bułki dosyć często. Ostatnio w natłoku obowiązków jakoś o tym zapomniałam. Zrobiłaś mi wielką ochotę na taki domowy chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny chlebek :) Uwielbiam pieczywo z dodatkiem nasion słonecznika lub z dodatkiem pestek z dyni :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)