Ciasto francuskie z fetą i pomidorem.

Feta i ciasto francuskie



Już nieraz wspominałam,
że temu kto wymyślił gotowe ciasto francuskie,
należy się złoty medal. 😎
Ten arkusz niepozornego ciasta, daje nam wiele możliwości.
Znakomite na słodko jak i na słono.
Sprawdza się jako dodatek do obiadu, samodzielne danie,
a także jako przekąska czy deser.
Na przeszkodzie stoi tylko nasza wyobraźnia. 😉





opakowanie ciasta francuskiego
2 średnie pomidory 
kostka fety
średnia cebula
czarny pieprz
jajko
2 łyżki sezamu
2 gałązki natki pietruszki lub kolendry


Przekąski z ciasta francuskiego



Z pomidorów wycinamy tzw głąba,
kroimy w plasterki, a jeśli owoc większy na półplasterki.
Tak samo kroimy cebulę.




Ciasto dzielimy na kwadraty i razem z papierem przenosimy na blachę.
 Całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Na każdym kawałku układamy cząstkę pomidora, cebuli i fety.
Posypujemy dobrym pieprzem, najlepiej grubo mielonym.
Jak widać w składzie, już nie soliłam, feta sama w sobie jest słona
i to jak dla mnie wystarcza.





Posypujemy sezamem, wstawiamy do nagrzanego  piekarnika ( 200 stopni)
i pieczemy około 20 - 30 minut,
 aż uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor.
Po lekkim ostygnięciu dekorujemy odrobiną zieleniny
i możemy podawać gościom, albo sami zajadać.




Bardzo prosta przekąska i na czasie.
Zamiast natki można użyć bazylii, ona także świetnie się sprawdza. 😊





Komentarze

  1. Pyszne francuskie kanapeczki. Masz rację, ten który wymyślił to ciasto, zaoszczędził nam również dużo czasu i pracy 😊💙💚💛❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak już skusimy się na ciasto francuskie to w wersji słodkiej :P Jednak taka propozycja też wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega smacznie wyglądają te mini kanapeczki :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię bardzo, ciasto francuskie można na wiele sposobów wykorzystać, ale w wersji wytrawnej, mi smakuje najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też jestem miłośniczką ciasta francuskiego. Jak tylko zaopatrzę się w ser feta to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybko mamy super przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak ciasto francuskie mam zawsze w lodówce i zawsze się sprawdza. Można z niego wyczarować mnóstwo pyszności tak jak twoje Elu kanapeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też jestem fanką ciasta francuskiego. Można z niego wyczarować fajne dania i przekąski, jak ta Twoja :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. też go kocham, tylko że ślubny już nie bardzo;)
    fajna propozycja
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne minizapiekanki :) Idealne na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś jak najbardziej dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, pyszne przekąski!

    OdpowiedzUsuń
  13. Omg, wygląda mega apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)