Jak zrobić pistacjowe lody domowe bez maszyny.



Lody pistacjowe




Czy ktoś sobie wyobraża lato bez
tego zimnego deseru? 
Ja nie, a nawet zimą nimi nie gardzę. 😋
Sklepowe chłodnie aż się uginają od różnego asortymentu,
różne smaki, kształty i gabaryty.
Jednak żadne nie zastąpią domowych,
a te wcale nie jest trudno zrobić.



0,5 szklanki obranych pistacji
0,5 szklanki mleka skondensowanego 
szklanka śmietany kremówki
szczelnie zamykane naczynie


Lody



Mleko i śmietana muszą być mocno schłodzone.
Orzechy miksujemy z dwoma łyżkami śmietany.
Gdy dodamy płynu nie będą nam aż tak obklejać noży.
Powstanie zielona pasta,
kto wybredny może ją przetrzeć przez sito,
ale dla mnie takie kawałeczki orzeszków dodają uroku.


Lody domowe bez jajek


Ubijamy na sztywno śmietanę,
w osobnym naczyniu mleko skondensowane.
Delikatnie łączymy wszystkie trzy masy razem.
Umieszczamy w szczelnym   pojemniku i mrozimy.
Moje miały tyle cukru co z mleka,
kto woli bardziej słodkie, może sobie doprawić.
Ja nie mieszałam, wyjęłam po kilku godzinach
i byłam zadowolona. 
Choć w trakcie jedzenia naszły mnie wnioski
na pewne zmiany, ale to już indywidualna sprawa.
Najważniejsze, że proste, smaczne i wiemy co serwujemy
pistacjowym Łasuchom . 😎 





Komentarze

  1. Jasny gwint, własnie skończyliśmy wcinać 1,25 kg pistacji ! Nie żeby tak za jednym posiedzeniem, ale darmo " z nieba " spadło, to się jadło :)
    Genialne, muszę wymyślić coś w zamian pistacji, chyba że mi podpowiesz :)
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko możesz dać kakao, ale aby były lepsze,trzeba kilka łyżek śmietany mocno podgrzać, rozprowadzić w niej kakao. A później wystudzić i zmiksować z resztą.Kakao po zaparzeniu jest bardziej czekoladowe. Możesz dać inne orzechy, albo skórkę i sok z cytryny.

      Usuń
    2. A takie laskowe sprzed 3 lat, nadal jeszcze w łupinach się nadadzą ?
      Może głupie pytanie, ale odpowiedź zna tylko fachowiec, a Ty nim jesteś z całą pewnością . Dzięki za podpowiedź z kakao i sok z cytryny, za skórki dziękuję :)
      Cmok jak smok :)

      Usuń
    3. Możesz, jasne że tak. Jeśli były w suchym miejscu, nie widzę problemu. Jednak pierw sobie spróbuj kilka czy nie są dobre.

      Usuń
  2. ja wciągam wszystkie lody bez wyjątku i o każdej porze roku;)
    zjadłabym taką miseczkę, nawet teraz;)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe lody najlepsze, gdyż wiadomo co w nich jest, a z pistacjami muszą być pyszne. Latem również lubię robić eksperymenty i tworzyć różne wersje domowych lodów. Najlepsze w moim wydaniu były chyba lody waniliowe z żółtkami, ale przy nich jest nieco więcej pracy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota, ale niestety, moje nauczycielskie, stare gardło nie znosi lodów.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tam leniwa jestem, zakupiłam maszynkę typu no name z allegro i pracuje u mnie pełną parą w sezonie wiosenno-letnim, choć pistacjowych jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pistacjowe to coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię domowe lody :) Pistacjowe są mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lody w każdym wydaniu sprawiają, że dostajemy ślinotoku a już szczególnie pistacjowe <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje lody wyglądają bardzo smakowicie. Przypomniałam sobie, ze ja też posiadam książkę o lodach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, zjadłabym taki zestaw z listkiem mięty i gronem porzeczek !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lody pistacjowe to moje ulubione, a takie domowe muszą być rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak lody to tylko domowe! Pistacjowe - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)