Gałuszki z sosem pieczarkowo - koperkowym.


Sos pieczarkwo koperkowy



Wakacje, sezon ogórkowy w pełni,
komu z nas chce się stać przy garach i wymyślnych potrawach?
Mnie na pewno nie, a że jeść trzeba, warto iść 
po najmniejszej linii oporu, co wcale nie znaczy, żeby jeść byle co.
Proste potrawy, też mogą być smaczne i 
dopieścić podniebienie . 😎
Kluski są zasięgnięte z kuchni śląskiej ,
zaś sos jadłam będąc w gościach i jak nie jestem fanką sosów,
tak ten mnie oczarował. 

Kluski:
0,5 szklanki mleka
jajko
350 g mąki
sól
łyżka oleju
woda do gotowania


Sos:
0,5 kg pieczarek
duża cebula
pęczek koperku
 śmietana 18%
bulion warzywny lub rosół
sól i pieprz cytrynowy do smaku
łyżka sezamu
łyżka masła
opcjonalnie łyżka mąki


Kluski gałuszki



Mleko z jajkiem mieszamy razem,
dodajemy mąkę i wyrabiamy ( najlepiej widelcem)
do momentu aż będzie jednolita masa.
Nie za długo, aby nie uwolnić glutenu,
on spowoduje, że kluski będą twarde.
Odstawiamy niech sobie chwilę odpocznie.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle,
dodajemy pokrojone pieczarki, sezam  i chwilę razem smażymy,
aż się lekko zrumienią.
Dodajemy bulion, ilość zależy od tego ile chcemy
uzyskać sosu i jakiej konsystencji.




Dusimy razem pod przykryciem około 10 minut.
Dodajemy koperek, śmietanę której ilość
zależy od naszych upodobań smakowych.
Jeśli robimy więcej sosu, można zagęścić mąką,
ale to też jak tam kto lubi.
W osolonym wrzątku z odrobiną oleju gotujemy kluski,
pięć minut na wolnym ogniu.
I teraz tak, wersja dla pracusiów...
Dłonie posypujemy mąką i formujemy kluseczki
wielkości orzecha włoskiego.





Wersja dla wygodnych,
przekładamy ciasto na deskę i nożem zrzucamy
kawałki ciasta wprost do wrzątku.
Jak widać na załączonym obrazie, wybrałam drugi wariant.
Strasznie nie lubię brudnych rąk.😊
Całość do przygotowania w 20 minut i mamy naprawdę smaczny,
choć prosty posiłek.
Z mojego choć krótkiego doświadczenia powiem,
że sos jest lepszy jak chwilę postoi.
Koperek uwolni swoje aromaty i to dopiero jest smak. 



Komentarze

  1. Bardzo apetyczna propozycja Elu 😊 Aż ślinka cieknie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kluski, a takich jeszcze nie robiłam i na pewno nie jadłam. Trzeba będzie zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wlasnie mialam ochotę na podobne danie ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Faza na kluski do nas wraca co jakiś czas a dawno ich nie jadłyśmy więc dałaś nam pomysł :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam te kluski. Bardzo mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste posiłki są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie moje smaki! Sos pieczarkowy to ja mogę jeść i jeść - bez umiaru :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie apetycznie, a ja łasuch na wszelkie kluchy jestem, a jak z sosem, to przepadłam. Dzięki za cenną poradę, co do gmyrania w jajach z mąką, chyba mnie olśniło, że to od tego moje kluski czasem bywają twarde.
    Cmok jak smok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosto i smacznie, tak lubię :) Jeść trzeba, a aura nie zachęca do wymyślnego gotowania, również staram się, jak najprościej gotować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)