Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach.

Sałatka z tuńczykiem i krakersami


Tej sałatki, albo jak niektórzy mówią
zimniej zapiekanki, nie robiłam bardzo dawno.
Ostatni wyjazd i Polaków długie rozmowy,
przypomniały mi o tej smacznej i prostej przekąsce. 😊
Jest jej wiele wariantów, ja robię według własnego smaku
i upodobań, którymi chcę się z Wami podzielić.


paczka krakersów
puszka tuńczyka 
4 jajka
2 korniszony
majonez
 pikantny keczup
sól i pieprz
0,5 szklanki szczypiorku
150 g żółtego sera


Sałatka z majonezem i jajkami


Jajka gotujemy na twardo.
Rybę wykładamy na sitko aby odsączyć
sos własny lub olej, zależy jakiego będziemy mieć.
Tackę wykładamy krakersami.




Ser ścieramy na tarce, ogórki kroimy w kostkę,
mieszamy razem, dodajemy 2 - 3 łyżki majonezu,
doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wykładamy równo na krakersy.




Ta pierwsza warstwa jest trochę kłopotliwa,
ciastka uciekają, nie dają się posmarować,
ale później już idzie gładko.
Na masę wykładamy kolejną warstwę ciastek.
Tuńczyka rozgniatamy widelcem,
dodajemy keczup, ilość zależy od naszych upodobań.
Można też doprawić pieprzem.
Większość przepisów w tej warstwie też zawiera majonez,
jednak dla mnie jest ona wtedy za mdła, ciężka,
taka wręcz toporna.
Keczup nadaje jej takiego pazura, wyrazu, a także
jest mniej obciążona tłuszczem.
Na drugą warstwę znów idą krakersy a na nie
starte na tarce jajka, doprawione solą i pieprzem,
połączone z majonezem.




Smarujemy ostatnią warstwę posypujemy obficie szczypiorkiem,
schładzamy całą noc w lodówce.
Sałatka jak widać prosta, efektowna i dobrze doprawiona,
zadziwi niejedno podniebienie.😊



Komentarze

  1. Sałatka jest pyszna dość często robię. Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka jest na prawdę pyszna. Robiłam ją niestety tylko jeden raz. Będę musiała ją powtórzyć i skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Elu świetny pomysł. Super się sprawdzi na imprezach czy spotkaniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię sałatki :) Ta prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wiesz, że ja nigdy jej nie próbowałam i co więcej nawet nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tę sałatkę, jest przepyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie to jednak sałatka;) ale też dawno nie robiłam
    Pyszna jest w każdym wariancie
    Buziaki przesyłam i miłej niedzieli życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam takiej sałatki !
    Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka wygląda bardzo efektownie! Jestem w szoku, że można ją tak normalnie kroić nożem, że ma konsystencję raczej ciasta niż właśnie sałatki.

    Majonez możesz zastąpić wegańskim z aquafaby: jak dla mnie, jest on o wiele lżejszy niż tradycyjny, jest bardziej puszysty i robi się go bardzo łatwo: ubijasz wodę z puszki po ciecierzycy, dodajesz oleju roślinnego ciągle ubijając i doprawiasz do smaku. Ja chętnie go używam, bo tradycyjny majonez jest dla mnie zbyt ciężki.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można zastąpić, ale jak dla mnie to już nie ten smak. Wolę zjeść mniej, ale tak jak mi naprawdę smakuje.

      Usuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie, chyba zrobię siostrze na imieniny.

    OdpowiedzUsuń
  11. robiłam ze szprotkami , pycha taka wersję tez zrobię

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak wytrawne ciacho :D Coś w rodzaju domowego 3 bita ale z tuńczykiem xD

    OdpowiedzUsuń
  13. Sałatka wygląda bardzo smakowicie:) Od pewnego czasu przymierzam się do jej zrobienia, ale ciągle odkładam. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie znałam tej sałatki, ale nie omieszkam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)