Pomidory, bogactwo w zasięgu ręki.

Przecier pomidorowy




Dziś na tapecie pomidory,
a raczej to co z nich zrobiłam, czyli jak je przerobiłam. 
Jednak pierw kilka słów o moich Sąsiadach.
Stare bułgarskie przysłowie mówi:
Dobry sąsiad jest najlepszym krewnym.
I ja mam szczęście do takich sąsiadów, Ludzi,
którym  spokojnie mogę dać klucze od swojego domu,
na których mogę liczyć, którzy się dzielą tym co mają.
To samo jest z mojej strony w ich kierunku.
Ostatnio jestem obdarowywana pomidorami,
których nie mogę przejeść i trzeba je  przerobić.
A wiecie...takie swoje pomidorki,
nie mają sobie równych. 😎



5 kg pomidorów
3 duże gałązki selera
łyżka cukru
1,5 łyżki soli


Pomidory


Czyste pomidory kroimy na drobne kawałki,
wrzucamy do garnka o grubym dnie i wolno podgrzewamy.
Gdy zaczną mrugać, dodajemy cukier i zieleniną.
Jeśli trafimy na pomidory z tzw głąbami,
radzę je wyciąć, utrudnią nam później przecieranie.
Gotujemy wolno, bez przykrycia,
chodzi aby z lekka je odparować i aby nam nie zachlapały kuchni.
Aby przyśpieszyć czas rozgotowywania owoców,
można sobie pomóc tłuczkiem do ziemniaków.
Lekko je po rozgniatać , szybciej się rozpadną.
Przecieramy przez gęste sitko, solimy
przelewamy do słoików zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.




Seler, nadaje przecierowi fajnego smaku,
czy do zupy, sosu czy też do wypicia, smakuje całkiem inaczej.
Cukier, to jest coś co pomidory kochają,
on wyciąga więcej pomidora z pomidora.
Zaś sama sól jest konserwantem, lepiej się przechowują.
Należy tylko później pamiętać przy gotowaniu,
aby nie przesolić potrawy. 😊



Komentarze

  1. Bardzo lubię pomidory i wszelkie przetwory z ich wykorzystaniem. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Do następnej partii dodam cukru i seler. Dodawałam tylko sól. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie do kolejnej porcji dodam koniecznie seler
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam sporo pomidorów od taty więc na pewno wypróbuję przepis.
    Ps. Uwielbiam w Twoich przepisach to, że tłumaczysz dlaczego jakiś dodatek jest ważny albo dlaczego coś dobrze jest zrobić w taki sposób, a nie inny.

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, takich przetworów nie może zabraknąć również i w mojej spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przydadzą się do wielu pysznych dan☺

    OdpowiedzUsuń
  7. My też produkcję takich słoiczków z pomidorami na 1000 sposobów mamy co roku :) Przyjemnie jest otworzyć taki słoiczek niż kartonik ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. żebym jeszcze kiedyś miała czas na to! Wyglądają na idealnie czerwone:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od paru lat robię takie pomidory na zimę. Niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sosik z pomidorów z domowego ogródka to prawdziwy smakołyk :) Zgadzam się, że cukier z pomidora wydobywa smaki i dodatkowo utrwala kolor. Miło mieć takich sąsiadów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)