Currywurst, czyli kiełbasa z curry.

Kiełbasa z curry



Każda społeczność ma swoje przysmaki,
z których słynie.
Nie zawsze są to wyszukane potrawy,
ale  i po takie czasem warto sięgnąć.
Currywurst, to taki niby międzynarodowy wynalazek ,
stworzony przez niemiecką restauratorkę. 
Herta  Heuwer przygotowała do kiełbasek sos,
z produktów otrzymanych od brytyjskich żołnierzy.
To był wrzesień 1949 roku,
sos nazwano  chillup, który restauratorka 
opatentowała w latach pięćdziesiątych.
Składał się z trzech składników:
keczupu, sosu Worcestershire i curry w proszku.
Tak wyglądał w oryginale
i był zawsze podawany z bułką.


200 g kiełbasy
0,5 szklanki keczupu
2 łyżki curry
sos Worcestershire
pieczywo
opcjonalnie olej

 Szybki posiłek



Jeśli kiełbasa jest dość tłusta, 
tłuszcz jest zbędny.
Kroimy ją na kawałki, układamy na zimnej patelni
i delikatnie podgrzewamy.






Tłuszcz się wytopi, wędlina podsmaży
i tak nasza potrawa zyska na kalorycznej atrakcyjności.😃
Rumiane kiełbaski przekładamy na talerz,
na patelnię wlewamy keczup dodajemy sos i
 doprowadzamy do wrzenia.
Gasimy palnik i gdy jeszcze sos pyrka,
wsypujemy curry i dokładnie mieszamy.






Nie należy gotować zbyt długo,
ponieważ żółty proszek nada potrawie gorzkiego posmaku.
A że jest go dość sporo, a więc danie może nadawać,
się do kosza. 
Jeśli ktoś nie ma sosu Worcestershire,
może go zastąpić cukrem, solą i octem winnym.
Na talerz wykładamy sos,
na którym układamy podsmażoną kiełbaskę.
I jeszcze jedna ważna uwaga...
Żadnego gotowania kiełbasy w sosie,
ona ma być chrupiąca i ładnie podsmażona.
Wszystkie inne warianty,
z cebulą, pomidorami itp to tylko modyfikacje,
jakie ta potrawa przeszła przez lata.
Jednak nim sięgniemy po jakieś wariacje na temat currywurst,
warto zacząć od podstaw.
Jak dla mnie i nie tylko dla mnie, tradycyjna wersja jest najlepsza.😎



Komentarze

  1. Lubie bardzo takie smażone kiełbaski, z takim sosem napewno świetnie smakuje ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kiełbaski to ja lubię. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam, nawet był przepis na blogu, dzięki za przyponienie tematu - dla mnie dobre weekendowe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie nie dla nas ale ucieszy każdego amatora kiełbasek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od czasu do czasu można zgrzeszyć taką apetyczną kiełbaską.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja rodzinka często jada taką kiełbasę. Ja akurat niezbyt za nią przepadam, ale pachnie pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)