Kurczak, pieczarki czyli łódeczki z ciasta francuskiego.

Przystawka




To że jestem fanką ciasta francuskiego,
ogólnie wiadomo, jak i to, że moim zdaniem
ktoś kto je wymyślił zasługuje na pomnik. 😎
Historia tego wyrobu sięga czasów starożytnych
i początkowo było robione z oliwą.
Do Polski przypuszczalnie
dotarło około XVIII w, wtedy to wspomniał o nim
Jędrzej Kitowicz w swoim dziele
'' Opis obyczajów za panowania Augusta III".
Inna legenda mówi,
że to wyrób wywodzący się z Kaszub,
zwany ciastem listkowy.
Tam to go zakosztowali Francuzi,
pod dowództwem Napoleona.
Tak się w nim rozsmakowali, że rozsławili
je na cały świat, niestety przypisując
sukces pośrednio lub bezpośrednio sobie.
Moim skromnym zdaniem,
ciasto kaszubskie też by pięknie brzmiało. 😊


Ciasto francuskie.




opakowanie ciasta francuskiego
2 średnie piersi kurczaka
300 g pieczarek
2 papryki ( różne kolory)
cebula
masło
200 g żółtego sera
3 łyżki natki pietruszki
jajko
łyżka majeranku
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz do smaku

Marynata:
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka miodu
szczypta imbiru
szczypta cayenne
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
łyżka skórki z cytryny


Kurczak i pieczarki


Pierś kroimy w kostkę  2 x 2 cm,
wkładamy do marynaty i odstawiamy na 30 minut.
Papryki i pieczarki  kroimy w paski, cebulę w piórka.
Na gorącym maśle obsmażamy na złoty kolor
pierś kurczaka, zdejmujemy z patelni.
Na ten sam tłuszcz wrzucamy pieczarki.
Gdy się zrumienię, dodajemy do mięsa,
a na patelni smażymy papryki i cebulę, aż będą al dente.
Na koniec dodajemy majeranek i pieprz ziołowy,
oraz kurczaka i grzyby.
Wszystko dokładnie mieszamy, ostatecznie
doprawiamy sola i pieprzem.
Po lekkim ostygnięciu dodajemy dwie łyżki startego 
żółtego sera które zadziała jako spoiwo.
I obficie posypujemy natką pietruszki.






Ciasto kroimy na sześć części, każdą smarujemy jajkiem
Na środek nakładamy porcję nadzienia,
dwa rogi ( krótsze boki) sklejamy razem.




Każą łódeczkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
smarujemy dokładnie jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni),
pieczemy około 20 min, tzn do momentu
aż nas zadowoli kolor wypieku.
Pod koniec, na każdej łódeczce układamy plasterek
żółtego sera, gdy się rozpuści, można podawać.
Nie dość, że smaczne to i efektowne,
taką przystawką czy daniem podanym z jakaś surówką,
zaskoczymy niejednych gości.😋


Ciasto francuskie z kurczakiem i


Komentarze

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)