Sos czosnkowy i rolada, czyli sposób na resztki.

Ciasto francuskie




Ileż to razy zalegają nam resztki
gotowanego mięsa z rosołu czy innej zupy?
Czasem mrożę i jak się więcej uskłada,
robię pierogi lub pasztet.
Jednak czasem warto wykorzystać od ręki
i małym nakładem zrobić coś fajnego.





opakowanie ciasta francuskiego
duża cebula
0,5 kg pieczarek
2 łyżki masła
0,5 szklanki startego żółtego sera
resztki mięsa z zupy
łyżka majeranku
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i czarny pieprz do smaku
jajko


Sos:
0,5 szklanki serka mascarpone
0,5 szklanki naturalnego jogurtu
łyżka majonezu
łyżeczka soku z cytryny
łyżka skórki otartej z owocu
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 
sól do  smaku





Przygotowania zaczynamy od sosu,
aby mógł postać i dojrzeć w swoim smaku.
Czosnek i resztę składników miksujemy razem,
to najprostsza i najkrótsza metoda przygotowania.
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki,
na co najmniej godzinę.




Na maśle podsmażamy pokrojone pieczarki, 
gdy się zrumienią, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
i obrane i porwane na kawałki mięso.
Wszystko smażymy razem, aż cebula będzie al dente.
Doprawiamy do smaku, a jak lekko ostygnie dodajemy ser.
Rozwinięte ciasto smarujemy jajkiem,
rozkładamy nadzienie, zostawiając wolny brzeg, aby
nam się dobrze skleiło.





Układamy na blaszce wyłożonej papierem,
łączeniem do spodu i smarujemy resztką jajka.
Pieczemy w 200 stopniach, aż się ładnie zrumieni.
Podajemy na ciepło z sosem.
Do krojenia należy używać dobrego noża typu piła,
inne się nie sprawdzą, będą nam gniotły ciasto,
a jak wiadomo ciast francuskie jest bardzo delikatne, szybko
się kruszy i sypie.
I tym prostym sposobem mamy wykorzystane resztki,
nikt nam nie marudzi, że musiał jeść coś odgrzewanego,
a wręcz przeciwnie.
Wszyscy są zachwyceni smacznym wypiekiem. 😊






Komentarze

  1. Już samo przeczytanie listy składników sprawia, że zaczyna cieknąć ślinka. Często robię sos czosnkowy, ale nigdy nie dodawałam do niego serka mascarpone. A uwielbiam ten serek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna propozycja na dziś, wczoraj był rosół i co nieco zostało. Tegi typu sosy uwielbiam. Dzięki Eluś :)
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisałam sobie ten przepis . Ślinka cieknie, bo rolada wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia. Dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie wykorzystanie reszetek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszelkie pomysły na takie właśnie resztki są bardzo w cenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Każda rolada robi wrażenie nawet taka z "resztek" :D Super pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, fajny przepis. Ja właśnie wczoraj gotowałam potrawkę z resztek kurczaka. Nie miałam pomysłu. Nie lubię potrawki. Następnym razem pomyślę o Twoim przepisie Elu.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny sposób na resztki :) i do tego potrawa wcale nie wygląda jak z resztek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek, również nie lubię marnować jedzenia :) Zazwyczaj takie pozostałości trafiają u mnie do zapiekanek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)