Domowy kebab, czyli wiem co dobre.

Kebab domowy



Ostatni wpis odnosił się do zła
jakie na nas czyha w tzw śmieciowym jedzeniu.
Jak wpływu na nie większego nie mamy ,
tak już sięgać po nie czy nie sięgać?
Zależy tylko i wyłącznie od nas, co nie znaczy,
że mamy odmawiać sobie takich potraw.
Wystarczy odrobina wysiłku
i zrobić z własnych produktów w domu.
Mięso z certyfikatem, warzywa z pewnego źródła,
oraz placki z mąki bez GMO. 
Może i to więcej trochę kosztuje, ale czy zdrowie ma cenę?
Jakie koszty ponosimy gdy zaczynamy się leczyć?
Wystarczy chwilę stanąć w aptece i popatrzyć,
jakie ludzie płacą rachunki,
a to przecież tylko wierzchołek góry lodowej.
Dlatego jak zawsze, lepiej zapobiegać...


Placki:
szklanka mąki
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1/4 szklanki gorącej wody

Nadzienie:
0,5 kg mięsa
przyprawy 
odrobina oleju
dwie papryki
cebula
ogórek
sałata 
pomidor

Sos czosnkowy:
mały jogurt typu greckiego
 2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki majonezu ( domowy)





Mięso można użyć różne,
co kto ma, lub co kto lubi, u mnie została użyta jagnięcina.
Do naczynia dodajemy majeranek, chilli, paprykę, 
kurkumę, czosnek, jałowiec, ziele angielskie i niezastąpiony
w tej potrawie kmin rzymski.


Jagnięcina


Można też użyć gotowej przyprawy, jeśli ktoś woli.
Takie zamarynowane mięsko odkładamy na kilka godzin
w chłodne miejsce.




Do składników na tortille dodajemy wodę
i energicznie mieszamy łyżką.
Gdy lekko ostygnie, zagniatamy ręką, tak długo
aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykrywamy talerzem i ściereczką, aby sobie odpoczęło.
Składniki na sos miksujemy razem i odstawiamy
w chłodne miejsce, aby naszedł .
Majonez też najlepiej aby był własnej roboty,
przepis  TU .


Kebab sos


Warzywa kroimy w paski lub większe cząstki, takie dużo lepiej się układa.




Z tej porcji ciasta mamy cztery placki na patelnię 28 cm.
Jeśli chcemy ładne kształtne tortille, przykładamy talerz
i wykrawamy równe krążki.



Rozwałkowujemy cienko i smażymy na rozgrzanej, suchej  patelni
po 30 sekund z każdej strony.




Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą
i dokładnie otulamy ręcznikiem.
Ten zabieg spowoduje że suche tortille będę miękkie i
podatne na formowanie.
Na odrobinie oleju podsmażamy mięso,
należy pamiętać aby nie za długo, aby nie przesuszyć.




Na miękkie placki nakładamy mięso, warzywa, polewamy sosem,
zwijamy i smacznego.
Trochę tej zabawy jest, ale zapewniam, że smak powala.
Nawet ja wielki niesmakosz baranich smaków,
zjadłam z wielką rozkoszą. 🙄
Gorąco polecam, nawet jeśli nie z jagnięciną
to każde inne mięso będzie lepsze niż gotowiec w szybkiej obsłudze.




Komentarze

  1. Masz wielką rację z tą apteką, lepiej dać masarzowi, jak lekarzowi !
    Dzięki Ci wielkie za ten przepis, narobiłaś mi smaka, jak stąd do Bałtyku :)
    Buziole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana ale pyszności, uwielbiam takie domowe, pyszne jedzonko :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki kebab to świetne rozwiązanie! Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I to jest kebab, wypasiony w dobrym składzie. Szkoda, że jesteśmy tak leniwym społeczeństwem i bardzo mało osób bierze się za świadome gotowanie.

    Pozdrawiam
    Adam

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię taki domowy :) Raz na kilka miesięcy mamy kebab na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, domowy fast food też pyszny, a zdecydowanie zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)