Proste, smaczne ciasto bez pieczenia.

Bez pieczenia



Nie wiem jak u innych,
ale mnie najbardziej podobają się, uważam je za najciekawsze
tzw niewypały, że nie to miało być lub przysłowiowe...co się nawinie.
Człowiek improwizuje, próbuje sklecić coś
z czego co ma na stanie i jest pełen  obaw.
A później okazuje się, że efekt końcowy przechodzi nasze
najśmielsze oczekiwania.
Tak też było z tym wyrobem,  mieli być goście, sklepy już pozamykane
trzeba się ratować tym co jest, aby wyjść  twarzą.
I się udało.😎


Bez pieczenia


opakowanie podłużnych biszkoptów
0,5 litra śmietanki 30%
2 łyżki  kawy rozpuszczalnej
łyżka żelatyny 
kakao
cukier 
szklanka ciepłej wody

Oraz:
folia spożywcza
wąska blaszka




W  3/4 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę kawy i całkiem studzimy.
W reszcie namaczamy żelatynę, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Blaszkę wykładamy dokładnie folią, 
biszkopty szybko maczamy ( jedną stroną) w zimnej kawie
i wykładamy dno oraz boki formy.






Odrobinę śmietany lekko podgrzewamy tak aby rozpuścić pozostałą kawę.
Śmietanę ubijamy na sztywno, aż zaczną się robić wzorki.
Dodajemy płyn z kawą i rozpuszczoną żelatynę.
Wykładamy połowę do formy, po środku układamy rząd z biszkoptów,
też maczanych w kawie.




Przykrywamy resztą masy i biszkoptami.
szczelnie owijamy folią  i odstawiamy na noc do lodówki.
Wyjmujemy na deskę, posypujemy kakao i gotowe.




Oczywiście jak zawsze u mnie:
ilość cukru według uznania, od tego mamy paluch,
aby spróbować z michy.
W tym wypadku to samo tyczy się kawy.
Ciacho było wyśmienite, 
delikatne, lekko kawowe i nie za słodkie.
jak mało kiedy byłam bardzo zadowoleni, a i Goście docenili.😊



Komentarze

  1. Super, ale ja nigdy nie ubijam dobrze śmietanki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mam ochotę na kawałek, wygląda genialnie! Pozdrawiam słonecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawie - no i bez pieczenia, także to też jakiś plus, bo w tych upałach to ciężko stać przy garach/piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! A i po składnikach można wywnioskować, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)