Obserwuj bloga przez email

Jabłecznik na herbatnikach, czyli proste, szybkie ciasto.

Szybki, prosty jebłecznik




To ciasto, jak większość z moich przepisów,
powstała z potrzeby, czyli to taki wynalazek na ratunek 
zalegającym jabłkom.
Ciasta też mi się nie chciało zagniatać,
a więc sięgnęłam po najłatwiejsze wyjście, herbatniki.


5 sporych jabłek
2 paczki herbatników 
sok z jednej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki manny
cukier brązowy do smaku
cukier puder do posypania

Oraz:
wąska blaszka
papier do pieczenia


Jabłecznik na herbatnikach


Formę wykładamy papierem, na spodzie układamy
warstwę z ciastek.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach,
skrapiamy sokiem, słodzimy według smaku.
Dodajemy mąkę i mannę, wszystko dokładnie mieszamy.




Wykładamy na ciastka, wyrównujemy
i przykrywamy ciastkami.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Po lekkim ostudzeniu wyjmujemy z formy i lekko
oddzielmy papier, aby mogło odparować.




Zimne posypujemy pudrem i gotowe.
Osobiście lubię ciasta z małą ilością spodu, a za to
z ogromną ilością jabłek.
Można ich dać mniej, to już indywidualna sprawa.
Jakby nie zrobić, jest to szybki i smaczny deser,
a także sposób na zalegające owoce. 😊

Inny przysmak z jabłkami --->  TU


4 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Smacznie wygląda Twój jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie, uwielbiam ciasta z dużą ilością nadzienia. Spód ma być minimalistyczny, to nie chleb. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. O super pomysł :) I to taki mocno jabłkowy :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. 😉
Zrobiłeś coś z moich przepisów, pochwal się. Prześlij zdjęcie, a ja chętnie je opublikuję.😊

Copyright © Dieta Moja Pasja , Blogger