Pyszna sałatka makaronowa w 15 minut.


Sałatka



Sałatka która nie tylko syci
i smakuje, ale też ładnie wygląda.
Nim ugotuje się makaron, mamy już
przygotowane resztę składników.
A później to tylko wymieszać i wcinamy.


100 g makaronu kokardki
200 g szynki
czerwona cebula
pół pęczka dymki
4 średnie korniszony
0,5 słoika marynowanego selera


Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu
łyżka majonezu
0,5 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku



Sałatka makaronowa



Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
W tym czasie cebule kroimy w piórka,
szynkę i ogórki w kostkę.
Selera odsączamy z marynaty, dodajemy do pokrojonych składników.
Dodajemy makaron i mieszamy.






Składniki na sos mieszamy aż do rozpuszczenia cukru,
można go pominąć jeśli komuś nie przeszkadza
kwaśny posmak jogurtu.
Kto chce mieć sałatkę w lżejszej formie, może także pominąć majonez.
Sosu jest niewiele, ma on doprawić sałatkę,
ale jej nie zdominować.





Jest to propozycja szybka i bardzo pożywna.
Można tu wykorzystać makaron zalegający w lodówce,
jak i ratować się przed niezapowiedzianymi gośćmi.




Komentarze