Obserwuj bloga przez email

Szybkie, puszyste oponki dla leniwych.

oponki




Chrupiące z wierzchu, delikatne i puszyste w środku,
takie oponki uzyskamy pamiętając o prostej zasadzie.
Nigdy nie wyrabiamy za długo ciasta.
Łączymy składniki i koniec!
Zbyt długie miętoszenie spowoduje uwolnienie glutenu,
a co za tym idzie, oponki będą twarde i gumowate.



500 g twarogu
500 g mąki
4 żółtka
200 mil śmietany 18% lub gęstego jogurtu
2 łyżki spirytusu
2 łyżki skórki otartej z cytryny lub kilka kropli aromatu
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczanej


Oraz:
papierowe ręczniki
litr tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
kilka obranych ziemniaków


Proste oponki



Mąkę z sodą i solą przesiewamy do miski.
Mokre składniki miksujemy razem z cukrem na gładką masę.
Wlewamy do mąki i szybko zagniatamy ciasto.
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek 1 - 1,5 cm.
Szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem lub nakrętką 
od butelki wycinamy środki.





Smażymy na rozgrzanym oleju wrzucając stroną od blatu
do góry, przykrywamy pokrywką.
Obracamy i dosmażamy bez przykrycia.
Gdy nam się zbyt mocno rumienią, wrzucamy obranego ziemniaka,
ściągnie temperaturę i wszystko będzie ok.
Wyjmujemy na papierowe ręczniki, po osuszeniu posypujemy pudrem
i to jest jedyny cukier jaki zawierają.
Jeśli ktoś nie ma ochoty, czasu wałkować,
może to samo ciasto smażyć na tłuszczu nakładając porcje 
łyżeczką maczaną w oleju.




I tu jeśli ciasto ma dobrą konsystencję nie musimy obracać,
po usmażeniu same nam się obrócą. 
I tym sposobem z jednego ciasta możemy uzyskać 
dwa różne ciasteczka. 😎



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pyszności. Zapisuje sobie przepis kochana i z chęcią je wypróbuję :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być wspaniałe! takie rumiane!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. 😉
Zrobiłeś coś z moich przepisów, pochwal się. Prześlij zdjęcie, a ja chętnie je opublikuję.😊




Copyright © Dieta Moja Pasja , Blogger