3-składnikowe ciasto.

Bez pieczenia


Takie ciasto przy naszej pomocy mogą wykonać maluchy,
ku ich uciesze i kochanej babci. 
Łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe
bez pieczenia. Nie sprawi ono kłopotu
nawet tym co są nieobyci w kuchni.



2 czekolady
600 mil śmietany 30 %
200 g mini biszkoptów
tortownica 20- 22 cm
folia spożywcza


Czekoladowe



Czekolady wybieramy w zależności jak słodkie lubimy ciasto.
Mogą być deserowe, może być deserowa i gorzka,
ja użyłam dwóch gorzkich.
Biszkopciki i tak są słodkie, a więc ciasto ma skąd
czerpać cukier.
Umieszczamy miskę w kąpieli wodnej,
wlewamy 200 mil śmietany, kruszymy czekolady
i podgrzewamy aż się rozpuszczą, odstawiamy do przestudzenia.
Resztę śmietany ubijamy na sztywno,
dodajemy po łyżce przestudzonej czekolady, aż do wyczerpania masy.
Jeśli ktoś lubi bardziej zwartą masę, można 
w mleku rozpuścić łyżkę żelatyny i dodać na koniec do śmietany.






Wsypujemy biszkopciki i mieszamy aby nam się
równo rozłożyły, gdy zacznie tężeć przekładamy do tortownicy
wyłożonej folią i lekko potrząsamy.




Wstawiamy na 2 godziny do lodówki, aby masa stężała,
a biszkopciki zwilgotniały.


Ciasto na dzień babci

Wierzch można pozostawić bez niczego,
można też polać ciemną lub jasną polewą.
Smacznego 😊

Kilka praktycznych i cennych rad w sprawie ubijania śmietany ----  >   TU




Komentarze